Fotograferen van de maan

Iedereen kijkt wel eens naar boven en ziet de maan hoog aan de hemel staan. Iedere dag is de maan weer net een beetje anders, dit komt omdat de maan verschillende lichtinvallen heeft van de zon, die reflecteert op de maan. Hoe gaaf is het om diverse maanstanden vast te leggen op een foto! Ik ga jou een korte uitleg geven met welke instellingen je een maan kan fotograferen en wat je hierbij nodig hebt.

Benodigdheden bij het fotograferen van de maan

Wanneer je de maan wilt vastleggen met je fotocamera heb je als eerste een spiegelreflex of een systeemcamera nodig. Bij mijn foto die ik hieronder heb geplaatst, maakte ik gebruik van een Canon Spiegelreflex camera met een 75-300 mm lens. Waarom deze lens? Omdat ik wil laten zien dat je met een lens die bij veel beginnende fotografen in de tas zit, een mooie foto kunt maken van de maan.

Voorkom trillingen

Omdat je volledig gaat zoomen en doordat de maan continu in beweging is, wil je voorkomen dat je trillingen of beweging krijgt. De maan fotograferen vanuit je losse pols is dan ook niet te doen. Je kan het beste een statief gebruiken zodat de camera stabiel blijft. Daarnaast is het aan te raden om een zelfontspanner te gebruiken. Ik zelf kan mijn spiegelreflex besturen via mijn mobiele telefoon. Daarnaast zie ik via mijn telefoon het live beeld van mijn camera en kan ik de instellingen direct aanpassen. Sommige camera’s hebben ook de mogelijkheid om de spiegel vast te zetten, wanneer je dit kan, is dit ook zeker aan te raden om zo alle mogelijke trillingen weg te filteren.

ISO, Diafragma en Sluitertijd

Je camera staat op een statief, alles staat gereed en je objectief staat gericht op de maan. En nu? Nu gaan we de instellingen goedzetten. Zorgen dat de sluitertijd, diafragma en ISO waarden goed staan. Het is leuk om spelenderwijs verschillende foto’s te maken met daarbij voor jou het beste resultaat. Het beste is om de handmatige functie te gebruiken (M stand). Zo blijf jij de baas over jouw camera.

Voorkom trillingen voor een zo scherp mogelijk resultaat!

ISO waarden

Om ruis te voorkomen is het belangrijk dat je de ISO waarden zo laag mogelijk houdt. Hiervoor is een ISO waarde van 100 / 200 prima voor het fotograferen van de maan.

Diafragma

Omdat je met het fotograferen van de maan heel weinig scherpte / diepte hebt, is het niet nodig om je diafragma volledig open te zetten. Voor het scherpste resultaat kan je het beste je diafragma iets dichtknijpen. Met een diafragma van F/8.0, maar ook een diafragma van F/13.0 kan je prima mee uit de voeten met betrekking tot het fotograferen van de maan. Onderstaande foto had ik een diafragma van F/13.

Sluitertijd

In tegenstelling tot nachtfotografie is het juist niet nodig om een lange sluitertijd te hanteren. Omdat de maan een bron van licht is en de maan continu aan het draaien is, is het aan te raden om een korte sluitertijd te nemen. Een sluitertijd van 1/100 of 1/200 is een prima instelling om mee van start te gaan. Je zal zien dat dit ten goede komt in de foto’s.

Fotografeer in RAW voor een betere nabewerking.

Let’s go, kom maar op met die maan!

Klaar om de eerste foto’s te maken van de maan, experimenteer met je instellingen en probeer diverse foto’s te maken. De tip die ik wil meegeven is om te fotograferen in RAW. Hiermee kan je nog meer invloed uitoefenen op de nabewerking. Onderstaand heb ik een foto die ik heb geschoten met mijn 75/300mm objectief. Heel veel succes en veel plezier!

Bekijk hier mijn foto’s die ik door de jaren heen heb geschoten.

Nico Heijmans, Freelance fotograaf

Maanfotografie, foto van de maan.
F/13 – ISO 100 – 1/100

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.